Haastattelu

Sonja Vainion haastattelu Yleisradion Ylenaikainen ohjelmassa

 

19.7.2005 klo 9.10-9.20, haastattelijana Mika Saarelainen

MS=Mika Saarelainen SV=Sonja Vainio

 

MS: Meillä on studiossa elämäntaidon valmentaja Sonja Vainio kertomassa ammatistaan. Sä olet elämäntaidonvalmentaja eli hienosti englanniksi Life Coach. Miten esittelet itsesi ihmisille?

SV: Olen Life Coach tai henkilövalmentaja. Valmentajan tehtävä on auttaa ihmisiä pääsemään elämässään sinne, minne he oikeasti haluavat mennä.

MS: Aikamoinen tavoite. Mistä tiedät mihin ihminen oikeasti haluaa mennä?

SV: Ihminen itse tietää sen, valmentaja on vain väline tässä prosessissa ja hän asettaa valmennettavalle kysymyksiä, joiden avulla edetään. Tavallaan kuoritaan niin kuin sipulia kerros kerrokselta.

MS: Kuulostaa vähän psykologialta. Sitäkö liipaten kuljetaan?

SV: Valmennus ei ole terapiaa. Se on erikseen. Eri elämäntilanteissa saattaa sopia paremmin valmennus ja toisissa sitten terapia. Jotkut saattavat kyllä käydä päällekkäin molemmissa.

MS: Valmentaja yhdistetään usein urheiluun. Onko tämä nyt sitten urheilusuoritus kun lähtee pisteestä A ja päätyy sinne minne oikeasti kuuluisi?

SV: Elämähän ei välttämättä mene näin helposti ja elämässä tulee aina yllätyksiä eteen, mutta sellaisessa tilanteessa voi olla hyvä, että on valmentaja käytettävissä, joka auttaa, kannustaa ja tukee.

MS: Jos nyt ajatellaan, että mä tulisin sun vastaanotollesi uutena asiakkaana ja esittelisin itseni: ” hei, mä olen Mika, mä olen radiotoimittaja ja 38 v.”, niin mistä sä aloittaisit?

SV: Ensimmäisessä tapaamisessa kartoitetaan toimiiko kemiat, ja mitä apua valmennuksesta saattaisi olla juuri sinulle. Meillä on valmennuspaketti, joka täytetään. Siinä katsotaan lähtötilanne, missä olet nyt ja asetetaan tavoitteet siitä, minne haluaisit päästä ja sitten lähdetään liikkeelle. Sen jälkeen alkaa valmennusprosessi, jossa valmentaja tukee ja kannustaa sinua.

MS: Millaisia tavoitteita ihmisillä sitten yleensä on? Mihin se liittyy, elämään, rahaan, perheeseen?

SV: Se voi liittyä taloudelliseen tilanteeseen, ihmissuhteisiin, uuteen työhön, ihan kaikkeen maan ja taivaan väliltä.

MS: Kuulostaa siltä, että miksi teitä ei ole ollut aiemmin? Englannissa ja USA:ssa Life Coachit ovat palvelleet asiakkaitaan jo pitkään ja siellä se on hyvin muodikasta. Käydään personal trainerin luona kuntosalilla hankkimassa lihaksia ja niin myös opiskellaan elämään oikein Life Coachien opastuksella. Missä sinä olet tutustunut tällaiseen valmennukseen?

SV: Asuin Amerikassa jonkun aikaa ja siellä oli paljon  Life Coacheja ja mua kiinnosti asia ja sitten löysin täältä Suomesta Marika Borgin koulutuksen ja olin tosi innostunut. Olen itse käynyt läpi valmennusprosessin koulutuksen aikana ja nähnyt, mikä vaikutus sillä on ollut elämääni.

MS: Ja sitten tavallaan hurahdit mukaan hyvässä mielessä?

SV: Kyllä.

MS: Miten siellä Amerikassa ihmiset sitten käyttävät näitä Life Coacheja?

SV: Valmentajaa voi käyttää esimerkiksi yritysmaailmassa, ryhmävalmennuksessa ja sitten henkilövalmennuksessa.

MS: Millaisia asiakkaita täällä Suomessa eteesi tulee?

SV: Minulle on tullut tähän mennessä oman ikäryhmäni asiakkaita, sanotaan 20-vuotiaista noin 40-vuotiaisiin ja hyvin erilaisista elämäntilanteista. Ja koen kyllä, että kun olen itse ollut aika monessa liemessä keitetty, niin pystyn eläytymään itsekin näiden asiakkaiden tilanteisiin.

MS: Onko siis tarpeen, että tällaisella Life Coachilla, niin kuin sinä olet, täytyy olla elämänkokemusta, jotta voi valmentaa muita?

SV: Kyllä, jos elämä on ollut yhtä päivänpaistetta ja sitten tulee asiakas, joka sanoo että mulla on elämässä näitä ja näitä ongelmia, niin ei valmentaja välttämättä pysty eläytymään asiakkaan tilanteeseen, eikä ole empatiaa, ellei ole itse kompuroinut vastaavalla tavalla.

MS: Kun mainitset, että asiakkaasi ovat suunnilleen sinun ikäisiäsi, niin ovatko he kaikki naisia? Vaikutti siltä, kun kävin nettisivuillasi, että  palautteen antaneet henkilöt olivat kaikki naisia.

SV: Nyt puhun tosiaankin vain omasta kokemuksestani, mutta valmennukseen tulee yleensä kaiken ikäisiä ihmisiä ja se sopii sekä miehille  että naisille.

MS: Kuinka monta miestä sulla on ollut asiakkaana?

SV: Ei kovin montaa ole ollut vielä.

MS: Miten Sonja Vainio toimit käytännössä, kun tämä ensimmäinen tapaaminen on takana ja kemiat näyttävät pelaavan, mitä sitten?

SV: Sitten sovitaan tapaamisia ja mennään asiakkaan tahdin mukaan. Normaalisti tavataan noin viikoittain sellaisen tunnin verran ja lähdetään käsittelemään niitä asioita, mitkä asiakas on kokenut tärkeäksi omassa elämässään.

MS: Puhumallako mennään eteenpäin?

SV: Puhumalla kyllä, meillä on myös mielenkiintoisia tehtäviä, joiden avulla pääsee syvemmälle näihin itselleen tärkeisiin asioihin.

MS: Entä sitten missä vaiheessa tiedetään, että nyt tää on loppu? Nyt elämä on parempi.

SV: Se on ihan asiakkaasta kiinni. Hänen tahtiaan kunnioittaen mennään eteenpäin. Kyllä asiakas sen elämäntilanteestaan  huomaa.

MS: Suunnilleen kuinka kauan menee keskimäärin?

SV: Se riippuu tavoitteiden laajuudesta, sanotaan muutamasta kuukaudesta vuoteen.

MS: Ja miten ihmiset ovat päässeet miljonääreiksi ja saaneet uuden perheen?

SV: Kun olen itse käynyt tämän valmennusprosessin läpi ja nähnyt miten se on vaikuttanut omaan elämääni, niin täytyy sanoa, että  kyllä se on ihan uskomattoman hienoa.

MS: Mitä sanoisit heille, jotka tällä hetkellä radion ääressä puistelevat päätään ja sanovat että ”voi jestas, taas yksi amerikkalainen hapatus”?

SV: Mielestäni asioita kannattaa kokeilla ja sitten tietää mitä se on. Kerron mielelläni asiasta lisää kiinnostuneille. Minulla on omat nettisivut ja liiton sivut ovat osoitteessa www.elamantaidonvalmentajat.fi.

MS: Ja sieltä siis lisätietoja saa. Siitäkö se lähtee, että täytyy olla itse kiinnostunut ja valmis tavallaan parantamaan elämää? Näinkö yksinkertaista se on?

SV: Kyllä, kukaan ei voi toista pakottaa. Kaikki lähtee omasta itsestä, koko muutos.

MS: Mihin kaikkeen pitää olla valmis?

SV: Ei oikeastaan muuta kuin jos hirveästi vastustaa muutosta, niin silloin se voi olla hankalaa.

MS: Haa – muutosvastarinta, ihmisen aidoin tunne, sanoi kollegani jossain vaiheessa, ja se on ikävä kyllä hyvinkin totta useimpien ihmisten kohdalla, ei pelkästään tällä alueella vaan missä tahansa.

SV: Näin on, olen sen omassa elämässäkin nähnyt, mutta ponnistelujen kautta pääsee eteenpäin.

MS: Kyllä mun täytyy sanoa itsekin, että kun luin nettisivujasi ja tutustuin tähän aiheeseen ajattelin, että no niin justiinsa. Mutta kyllähän siinä pieni kysymysmerkki heräsi, kuten aiemmin mainitsin, että miten ihmeessä teitä ei ole ollut aikaisemmin?

SV: Maailma muuttuu, elämä on erilaista nykyään kuin se oli muutama kymmenen vuotta sitten. Esimerkiksi kun miettii tätä markkinointikoneistoa, joka meidän ympärillä jyllää, niin kyllä siinä yksittäinen henkilö saattaa mennä sekaisin miettiessään, että mikä olisi se hänelle oikea asia. Se ei välttämättä ole se, että ostetaan lisää tavaraa.

MS: Life Coach ohjaa ihmistä elämään. Kuinka paljon 2000-luvun ihminen tarvitsee apua elämiseen?

SV: Tämä Life Coach, suomeksi käännettynä elämäntaidon valmentaja, on aika mahtipontinen sana. Sille ei ikävä kyllä ole muuta vastinetta keksitty, mutta täytyy sanoa, että kun olen itse sekä valmentanut että ollut valmennettavana, niin voin sanoa, että siitä on ollut suurta apua.

MS: Eli tarvitaan. Mikä olisi sellainen loppuvinkki ihmiselle, joka miettii, että mitä tekisi elämällään?

SV: Meihin kannattaa tutustua, siinä ei menetä mitään.

MS: Eli rohkeutta vaaditaan. Kiitos vierailusta elämäntaidon valmentaja Sonja Vainio ja hyvää jatkoa elämälle.

SV: Kiitos samoin.